Srpski seksolog otkriva: Lečio sam žene koje imaju 300 orgazama dnevno i – plače im se

Mogućnost da u jednom danu doživite i do 300 orgazma, za neke možda zvuči uzbudljivo, ali ispovesti onih koji pate od poremećaja “spontanog orgazma”, svedoče u prilog tome da to za njih i ne predstavlja zadovoljstvo. Naime, ove osobe doživljavaju orgazme bez seksualnog nadražaja, na javnim mestima, pred decom, na sastancima, te je kvalitet njihovog života doveden u pitanje, a često su suočeni i sa osudom okoline.

 

Žene sa poremećajem „spontanog orgazma“ pate od osude okoline  Foto: Profimedia.rs

 

– Spontani orgazam je ona vrsta orgazma koja nije izazvana seksualnim nadražajima, požudom i fantazijama. Javlja se spontano, bez konkretnog razloga, u situacijama i na mestima koja nisu za to pogodna – kaže Dr Gordan Popović, specijalista urologije i seksolog ordinacije Potencijal.

Fenomen spontanog orgazma je nedovoljno ispitan ali pretpostavlja se da je reč o neurološkom poremećaju, mada je bilo slučajeva da su se spontani orgazmi pojavljivali i nakon upotrebe izvesnih lekova.

– Javljaju se kod žena u različitom životnom dobu, od jako mladih do onih u menopauzi. Nema proverenih podataka o tome da se ovaj problem javlja kao posledica nezadovoljstva aktuelnim seksualnim životom, kao ni da li postoje predispozicije za tako nešto – dodaje Popović.

Kao razlog nedovoljnih informacija o uzrocima i načinu lečenja ove pojave navodi se podatak da većina žena nerado govori o ovom problemu i ne obraća se za pomoć lekaru.

– Žene to često poistovećuju sa pojačanim libidom, tj. seksualnom željom, pa ih je strah od osude okoline. Međutim, to je poremećaj koji je nastao kao posledica povećanog priliva krvi u genitalije. To dovodi do neprestanog osećaja napetosti, te žena mora da doživi orgazam – priča Popović.

 

Gordan Popović

 

Postoje žene koje tvrde da su doživele i do 300 orgazama dnevno, i koje svedoče da je uzbuđenje trajalo i po nekoliko nedelja neprestalno.

– Priznaćete da je to užasno iscrpljujuće! Društveni i privatni život takvih osoba biva drastično ugrožen. Treba napomenuti da se ovaj poremećaj ne sme poistovetiti sa nimfomanijom, jer nije libido taj koji je odgovoran, već mozak šalje pogrešne signale genitalijama. U takvom prisilnom zadovoljavanju apsolutno nema nikakvog seksualnog zadovoljstva. Najčešće, te žene postaju frustrirane i postiđene, pa i sa teškim psihičkim poremećajima – dodaje Dr Gordan Popović.

Zbog premalo je zabeleženih slučajeva i nedovoljno istraživanja, teško je pronaći adekvatan način lečenja ove problematike.

– Obično se takvi pacijenti upućuju kod neurologa, daju se izvesni antidepresivi ali takav vid lečenja samo ublažava stres i osećaj neugodnosti odnosno neprijatnosti. Simptomi se ne mogu u potpunosti otkloniti – priča Popović.

U svojoj dugogodišnjoj lekarskoj praksi Popović koji je specijalista urologije i seksolog, imao je prilike da se susretne sa samo par ovakvih slučajeva.
– Moj pristup ovoj problematici se sastojao u tome da sam tim pacijentkinjama pomagao tako što su naučile da svesno kontolišu svoje spontane orgazme i to posebnim tehnikama disanja, kontole ponašanja itd. Na taj način ti orgazmi nisu bili tako drastično vidljivi okolini, što im je pružalo samopouzdanje, kako u društvenom, tako i u privatnom životu – zaključuje Popović.

 

 

RANO STUPANJE TINEJDZERA U SEKSUALNE ODNOSE

06/04/2023

Gostovanje Dr Gordana Popovića u emisiji JUTRO na Prva TV    

SEKSUALNO OBRAZOVANJE U ŠKOLAMA

28/12/2022

Intervju Dr Gordana Popovića u emisiji JUTRO na TV PRVA